Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Ja latem zgłaszałam wyjazd do Polski w NAV właśnie po tym, co wyczytała na forum. Bardzo się zdziwili o co mi chodzi i powiedzieli, że mam po prostu wpisać w karcie, że mnie nie było. Potem kobieta, która mi to powiedziała skonsultowała się jeszcze z kimś i powiedziała, że jeśli chce, to mogą to odnotować, więc tak zrobiłam. Potem się zgłosiłam, że jestem i już. Nie odniosłam jednak wrażenia, że jest to obowiązek, czy przymus.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Gama, co kraj to obyczaj, co kommuna to zwyczaj. W Oslo urzednicy NAv sa przeczuleni w tym temacie, a na wsiach po prostu moga o tym nie wiedziec. Z reszta pytac ustnie w NAV i liczyc na konkretna odpowiedz, to tak jakby rozmawiac z glucho-niemym . Od nich trzeba miec wszystko na pismie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Hilton napisał:

@Sethur, to bardzo intrygujace, ze osoba na zasilku ma prawo do urlopu.

Mnie tez to kiedys zaintrygowalo hehe.. w teori tak doslownie to brzmi..

Znajomi Norewgowie wyjezdzaja bez zglaszania, ale meldekort wysylam za nich ja, z Norwegii

No wlasnie(!).. ale zainteresowany mogl dojsc do tego samodzielnie.. PZDR
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
katarzyna fiolek
(bobek1)
Nowicjusz
wiele rzeczy w tym kraju jest intrygujących, hmmm człowiek potrafi się zgubić-- nie zawsze urzędy informują człowieka o wszystkim, pracodawcy też szukają jakby tu jak najtaniej obejść się z pracownikiem żeby w kasie zostało jak najwięcej itd. itd. itd. można bez końca, podobnie jak w Polsce. Osoby zainteresowane bardzo często i gęsto używają porad prawniczych co i jak bo nikt nie jest fenomenem i nie jest w stanie nadążyć za wszystkim, od czasu do czasu ktoś wychwyci coś w prasie to się dowie lub też nie, i tak to wygląda. miałem ostatnio przypadek taki że pracodawca próbował mi wmówić że za dojazdy do pracy mi się nie należy , próbował bo wiadomo każdy szuka jak najtaniej--- kwestia tego co kto wie i na co się zgadza--- już nie próbuje bo człowiek w miarę możliwości dowiaduje się to i owo, przynajmniej ja tak robię, i nie ważne dla mnie czy to Polak czy Norweg, wszystkich traktuję tak samo-- w zależności od tego jak ktoś mnie potraktuje--- w tym kraju nie ma pier/...do/.lenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
96 Postów

(petro6)
Początkujący
Hilton napisał:
Jarosz, nie mozesz zaznaczyc w meldekort, ze jestes w PL. Pobierajac zasilek nie mozesz opuszczc Norwegii bez zgody NAV, a tym bardziej wysylac z PL meldekort Musisz zrobic tak, jak Gabriel.
Nierozumiem dlaczego nie moze zaznaczyc,skoro jest taka opcja?
robilem tak za kazdym wyjazdem do pl,skoro jest taka opcja do zaznaczenia a NAV nalicza kase po przeslaniu meldekort wiec jesli zaznaczysz ze byles np.chory dostaniesz syka,(kaska bedzie inaczej naliczona)jesli byles w pl za te dni nie nalicza kasy,przerobilem to wielokrotnie wiec informacja jest sprawdzona
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Petroniusz,czego tu nie rozumiec? Ze bez fAKTU zgloszenia wyjazdu nie moze zaznaczyc tego w meldekort?
Rowniez opcja sprawdzona 15 chlopakow z budowy, na zasilkach, lecialo rok temu do PL. KaZDY JAK JEDEN zglosil wyjazd i potem sobie melde wyslali. A 2 ' madrzejszych' nie zglosilo wyjazdu, mieli klopoty.
Moja konkluzja - kazdy robi jak uwaza, ale prawo dotyczy wszystkich.
P.s. na przyszlosc czytaj wszystkie posty, nawet dwa razy,jesli nie rozumiesz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok